söndag 19 september 2010

Rolig debatt mellan min flickvän och någon tjomme

Läste just en politisk debatt mellan min flickvän och en annan tjomme, som jag tyckte var rolig och lägger därför ut här: Håll till godo!

Efter en längre debatt säger den rödgröna debattören såhär:

RÖDGRÖN:
Apoteksutförsäljningen är ett roligt val att ge dig in på så lets go! :...)
1. Ökad tillgänglighet, vart då? För alla eller på lukrativa orter?
Vem betalar för att hålla öppet på ställen där det tidigare gått back med där det funnits för att ge människor ett drägligare liv?
Tidigare finansierade de apotek som gick bra, de som gick back.

2. Fler arbetstillfällen..
Fler arbetstillfällen, kanske men det kommer att stängas apotek som inte går bra som jag skrev tidigare. De som blir drabbade får ruta upp hela sina liv för att bo närmre storstäder för att få jobb fast att det inte är det de egentligen vill. Demokratiskt?

3. Mer skatt, ok...
Hur tänker du här?
Tror på fullaste allvar att de intäkter staten får av arbetarna kan på något sätt matchas mot intäkterna vi fick in från Apoteket?
De apotek som tjänade mest pengar ägs nu av företag som ligger i skatteparadis. D.v.s. Vi får inte en spänn av dom.
Det ENDA som är bra är att fler apotekare får jobb, men som sagt hur länge gäller det och vart gäller det?Om man bara flyttar jobben från småorterna och helt enkelt låter landsbygden dö ut så kommer vi lida ännu mer av vår fantastiska bostadsbrist.4. Konkurrens är bra, där är jag med.
Ett problem bara, priserna på apoteket har gått upp med i runda slängar 10% sedan de såldes ut.
Sen betalades också apotekets vinster en del av den subventionering som staten ger oss på läkemedel. Du vet, så att vi pröjsar typ 80:- för Alvedon istället för 310:


MIN FLICKVÄN:
 Är statsmakt samma sak som demokrati?


1. Inga apotek har stängt - det är bara fler som har öppnat. Till och med i avkrokar har det öppnat, och i flera småstäder där det tidigare funnits ett apotek finns nu flera. Dessutom öppnar det upp dör...rarna för e-handel vilket ytterligare ökar tillgängligheten.
Dessutom har man inte öppnat dörrarna och sagt "ut och lek". Man får inte köpa apotek hur som helst, och köparna har förbundit sig till att stötta och INTE stänga apotek som det går sämre för. Så samma regler gäller än idag. Landsbygden kommer inte utarmas då det finns förbindelser och regler.


2. Inga apotek kommer stänga hur som helst. I första hand tas de över av andra apotekskedjor. Apoteket hjärtat har t.ex. tagit över apotek1. Runt 200 nya apotek har redan öppnat. Det är vääääldigt många nya arbetstillfällen, och fler farmaceuter, apotekare och apotekstekniker kommer att utbildas eftersom det finns ett ökat behov v dem. Ingen kommer att behöva flytta, pga av det jag skrev under 1. Däremot kommer en ökat inflyttning ske till orter där det förut inte funnits jobb. Många som bor i Stockholm bor här för att de måste, inte för att de vill.


3. Den största kedjan är Apoteket AB med 330 apotek, som är statligt ägt. Andra i storleksordningen är apoteket hjärtat som är svenskägt. 150 apotek är statligt ägda småföretagsbolag men med majoritetsägandet till småföretagarna, typ frachising. Mycket av apoteket stannar kvari Sverige. De nyöppnade hade vi ju inte ens förut, så vi får skatteintäkter som vi inte hade.


4. Hela apoteket ab:s vinst tillföll och tillfaller fortfarande staten, eftersom det är statligt ägt. Så de vinster som apoteket bidrog med till subventioneringen var redan statens så att säga. Så kommer det fortfarande vara. Prissättningen liksom lönerna kommer att förändras i och med konkurrensen. Det här är bara ett år gammalt. Nu är det fri arbetsmarknadsreglering som gäller, och det tar ju en stund innan det börjar hända saker. Staten klommer fortsätta subventionera läkemedel, och högkostnadsskyddet finns kvar.


Det kommer säkert visa sig finnas nackdelar också, men jag tycker fördelarna väger tyngre än så länge. Sen är inte jag den som håller fast vid en åsikt av principskäl. 

Efter detta inlägg svarade den rödgröna debattören inte mer...Min fråga: Vad hände med "Let´s go!!!" ?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar