torsdag 28 januari 2010

Hur jobbar ett medium?

Jag träffar allt som oftast människor som har allt från enorm till väldigt liten tilltro till spådamer, medium etc. Något som jag tycker är lite synd är att inte fler människor förstår hur dessa personer jobbar. Dvs, vilka trick de använder och hur de målar upp en illusion av att de sitter inne med, eller får information av utomstående andar eller vad det nu kan vara.
Som trollkarl, som använder många av de psykologiska tekniker de använder, ser jag väldigt enkelt igenom detta.

Att en normalt person utan denna kunskap inte ser detta, är ingenting konstigt alls. Hela konceptet är upplagt från början till slut, för att en normalt hjärna ska köpa allt de säger och att de skall få just denna illusion av att de besitter någon form av övernaturlig förmåga. Ändå skrämmer det mig ibland när jag hör hur människor köper det lite FÖR mycket. Anledningen till att då TROR, är att de VILL tro. Det är lite som när man ligger vaken om natten ensam och känner sig lite skrämd. Man hör oerhört mycket mer än vad man normalt skulle göra. Ibland SER man t.o.m saker. Varför gör man då det? Därför att vår hjärna ständigt försöker följa ett mönster. Om man sitter på ett jaktpass så skall hjärnan se älg t.ex. Ofta kan man då tycka att allt grått är älgar. Likadant i scenariot när man är skrämd. Man målar upp otäcka bilder som hjärnan som då försöker hitta tillfälligheter i vår omgivning som stämmer överens med det man "förväntar" sig.
Precis samma sak är det med att tro. När man tror på något tillräckligt mycket så kommer man att upptäcka att man har "rätt". En person som INTE tror kommer inte alls att uppleva samma magi.

Ni har säkert alla sett medium på tv som samlar ihop en stor publik som är där för att försöka få kontakt med sina avlidna nära och kära. Redan där ryser jag av tanken på att en person tar hutlöst betalt för att utnyttja dessa sörjande människor. De kommer att gripa efter halmstrå för att få någon form av kontakt.

Derren Brown är en av världens mest kända mentalister som har gjort väldigt många tv-program med helt oförklarliga trick. För det är just trick han använder. Dock är hans trick LÅNGT mycket mer övertygande än de trick som t.ex. ett medium skulle leverera. MEN, Derren Brown erkänner att det är just ett trick och därför avfärdas han lätt genom att människor säger "jo, jo, men han säger ju själv att det är trick...men SPÅDAMEN jag träffar häromveckan ...hon är ju äkta!"
..vad ska man säga?....tänk ETT steg längre...

Hur som helst. Här intervjuas Derren Brown av Richard Dawkins (biolog, atist...SMART kille)
Detta är del 1 av 6. Gå in på youtube och titta på resten av klippen. De är VÄLDIGT intressanta och förklarar EXAKT hur det hela går till.

2 kommentarer:

  1. Grymt jobbat =) Intressant som fan- haha tog mig en paus och fastnade direkt.
    Palmen

    SvaraRadera
  2. Vad härligt :o)) Hoppas du tittade på alla 6 avsnitten :o)

    SvaraRadera