tisdag 16 mars 2010

Drogtester

Läster en artikel i Metro idag, där det står att justitieminister Beatrice Ask (c) tänker driva igenom en lagförändring som gör det möjligt att drogtesta unga under 15år utan föräldrarnas medgivande.
I mina öron låter detta som en självklarhet. Jag kan inte förstå varför det skulle vara fel att redan i tidig ålder fånga upp ungdomar som hamnar snett.
Okej, vi kikar på hela lagförslaget. Så här ser det ut:
* Brott av barn under 15 år ska utredas oftare
*Brott som ger minst ett års fängelse ska alltid utredas
*Mindre brott får utredas om det är av en särskilt betydelse för allmänt eller enskilt intresse
*Utredningar mot barn ska slutföras inom tre månader
*En möjlighet införs att använda tvångsvisa drogtester på barn som misstänks ha brukat narkotika

Herregud! Är detta ett lagförslag ens värt att diskutera?! Och det skrämmer mig att man måste lägga in ett lagförslag för detta, då det innebär att dessa åtgärder inte tas i dagsläget. Med andra ord ser det ut så här idag:

*Brott av barn under 15 år utreds inte alltid
*Brott som ger minst ett års fängelse utreds inte alltid
*Mindre brott får inte utredas även om det är av särskild betydelse för allmänt eller enskilt intresse
*En möjlighet att använda tvångsvisa drogtester på barn som misstänks ha brukat narkotika finns ej

Inte konstigt att så många hamnar inom kriminalitet då åldern för brott och missbruk ständigt sjunker. Jag misstänker att de flesta rationellt tänkande människor är för detta lagförslag. Men det är skrämmande att Stefan Wahlberg, metros rättslige expert, är emot detta förslag då han anser att det är respektlöst mot ungdomarna. Respektlöst!? Är de inte respektlösa mot sig själva och sina föräldrar och sitt samhälle när de begår brott? Jag blir så trött på Sveriges ständiga daltande. Snart kommer vi förmodligen försöka muta kriminella så att de inte skall begå brott. För det vore ju synd att låsa in dem för de trivs ju inte i fängelset, de små liven.

Det är fantastiskt att en 14-åring kan köpa, sälja och bruka narkotika utan att det ens utreds. Det är respektlöst mot ungdomarna om något! Dessutom fungerar de som perfekta langare. Det är kanske dessa langare som är emot lagförslaget? .... vad vet jag? De kanske inte får hem sitt kokain till villan i Danderyd lika smidigt längre om detta lagförslag drivs igenom. Då är ju hela fredagskvällen förstörd...DET vill vi ju inte.

Slutligen vill jag bara säga att jag tycker det är pinsamt att vi inte vågar bemöta de problem vi har i samhället på ett korrekt sätt. Vi sätter hellre svansen mellan benen och pekar åt ett annat håll för att slippa ta itu med problemen. Tvärtom, borde vi ta tag i unga som hamnar snett. Det borde vara en självklarhet, även om man är rättslig expert.

2 kommentarer:

  1. Sverige är ett bra land på många vis - men lååååångt i från perfekt. Ett "roligt" exempel:
    M (som har barn med min svägerska, ej tillsammans mer) dömdes till 8 månaders fängelse. Han hade en k-pist och magasin hemma. I väntan på att få plats (!) på något fängelse bestämmer han sig för att göra en stöld under tiden. Numera sitter han häktad - igen. Hur f*n kan man få gå på gatorna när man är dömd till 8 månaders fängelse? SUCK.....

    SvaraRadera
  2. usch...helt galet! Håller helt med dig! känns som att ingen tänker!

    SvaraRadera